Ontvang onze nieuwsbrief
Stichting World Child Care

Stichting World Child Care ondersteunt kansarme (wees)kinderen en jongeren tot en met twintig jaar, die leven in ontwikkelingslanden. Denk daarbij aan gezonde voeding, kleding, huisvesting, educatie, hygiƫne en medische verzorging. World Child Care is momenteel met name actief in Myanmar.

PDO High School

Lesgeven onder een boom
De projecten van stichting World Child Care vinden plaats op het schoolterrein van de Phaung Daw Oo High School. Deze school in de miljoenenstad Mandalay is in 1993 opgericht door U Nayaka, een Boeddhistische monnik. Hij startte met lesgeven onder een boom aan de armste kinderen uit de stad. Voor staatsonderwijs moet in Myanmar betaald worden en veel ouders kunnen dat niet opbrengen. De monniken in Myanmar verrichten veel goed werk door gratis onderwijs aan te bieden op hun kloosterscholen.

Expansie van de school
Al gauw verrezen er houten klaslokaaltjes en was er sprake van een echt schooltje. Met steun vanuit het buitenland - met name van hulporganisaties uit Duitsland, Japan, Zwitserland en Australië - is er in 25 jaar tijd een school ontstaan waar nu ruim 8.000 kinderen naar school gaan. Er werken momenteel meer dan 300 leerkrachten en stafleden.

Zo'n 6.500 kinderen komen elke dag te voet, met de fiets of met de bus naar school. De overige 1.500 kinderen wonen permanent op het schoolterrein. Dat zijn 700 novicen (jonge monniken), 350 kinderen van dorpen uit de regio, 70 straatkinderen, 200 weeskinderen en kinderen uit arme gezinnen in The Golden House en 180 meisjes van etnische afkomst in The Unity House.

De school beslaat intussen een hele wijk in de stad Mandalay. Op het terrein staan enorme schoolgebouwen, slaapgebouwen, eetruimtes, trainingsruimtes, werkplaatsen, kantoren, een bibliotheek en een gastenverblijf. Er staat zelfs een complete dokterskliniek, waar dokters en specialisten uit de stad gratis behandelingen geven aan de kinderen en de armste mensen uit de stad.

Kansen na het eindexamen
De kinderen die onderwijs krijgen op de Phaung Daw Ooo High School zijn gemiddeld tussen de 4 en 18 jaar oud. De laatste twee schooljaren worden de kinderen voorbereid op het staatsexamen. Na drie pogingen haalt zo’n 60% van de kinderen het examen. Zij kunnen doorstromen naar het vervolgonderwijs. De hoogte van hun cijfers bepaalt voor welke vervolgstudies ze in aanmerking komen. De andere 40% kan niet meer verder studeren en zal een baantje moeten zoeken in de stad of gaan werken op het land. Deze kinderen gaan veelal terug naar hun ouders in de stad of in hun geboortedorp.

Voor de kinderen die nu in onze woongroepen wonen is dat een ander verhaal. Sommigen hebben geen ouders meer die voor hen kunnen zorgen. Anderen komen uit zeer arme families. Voor hen is het dan ook van groot belang dat ze het eindexamen halen. Ze kunnen vervolgens in het weeshuis blijven en van daaruit naar het vervolgonderwijs in de stad gaan. Als ze dat met goed gevolg afronden, hebben ze kans op een betere baan en kunnen ze een eigen leven opbouwen. Veel kinderen nemen deel aan de Engelse vervolgopleiding die we op het de school gestart zijn. Die opleiding heet het Bridging programma.

Regionaal opleidingcentrum
De school heeft inmiddels ook rol gekregen van regionaal opleidingscentrum. Docenten uit de wijde omtrek komen in de zomervakantie cursussen en trainingen volgen. Daarnaast draait er een groot project van een andere stichting, waarbij alle kloosterscholen in het noorden van Myanmar via glasvezel aangesloten worden op een e-learning netwerk. De medewerkers van dit MEDG-project verzorgen ook trainingen in de regio. De Phaung Daw Oo High School is daarmee een zeer geschikte plek om te investeren.