Ontvang onze nieuwsbrief
Stichting World Child Care

Stichting World Child Care ondersteunt kansarme (wees)kinderen en jongeren tot en met twintig jaar, die leven in ontwikkelingslanden. Denk daarbij aan gezonde voeding, kleding, huisvesting, educatie, hygiëne en medische verzorging. World Child Care is momenteel met name actief in Myanmar.

PDO High School

Lesgeven onder een boom
De projecten van stichting World Child Care vinden plaats op het schoolterrein van de Phaung Daw Oo High School. Deze school in de miljoenenstad Mandalay is in 1993 opgericht door U Nayaka, een Boeddhistische monnik. Hij startte met lesgeven onder een boom aan de armste kinderen uit de stad. Voor staatsonderwijs moet in Myanmar betaald worden en veel ouders kunnen dat niet opbrengen. De monniken in Myanmar verrichten veel goed werk door gratis onderwijs aan te bieden op hun kloosterscholen.

Expansie van de school
Al gauw verrezen er houten klaslokaaltjes en was er sprake van een echt schooltje. Met steun vanuit het buitenland - met name van hulporganisaties uit Duitsland, Japan, Zwitserland en Australië - is er in 25 jaar tijd een school ontstaan waar nu 8.500 kansarme kinderen naar school gaan. Er werken momenteel meer dan 400 leerkrachten en stafleden op de school.

Ruim 8.500 kinderen komen elke dag te voet, met de fiets of met de bus naar school. De overige 1.500 kinderen wonen permanent op het schoolterrein. Dat zijn enerzijds 800 novicen (jonge monniken) en 300 oudere meisjes, die in groepjes van acht een slaapzaal delen en min of meer zelfstandig wonen. Anderzijds zijn dat de 400 kinderen waarvoor stichting World Child Care zorg draagt. Van deze 400 kinderen wonen 320 meisjes in de woongroep The Golden House en 80 jongens in The Hostel. Alle kinderen op de PDO komen van kansarme families en ongeveer eenderde van hen is van etnische afkomst. De weeskinderen van het eerste uur zijn inmiddels vrijwel allemaal uitgevlogen.

De school beslaat intussen een hele wijk in de stad Mandalay. Op het terrein staan enorme schoolgebouwen, slaapgebouwen, eetruimtes, trainingsruimtes, werkplaatsen, kantoren, een bibliotheek en een gastenverblijf. Er staat zelfs een complete dokterskliniek, waar dokters en specialisten uit de stad gratis behandelingen geven aan de kinderen en de armste mensen uit de stad.

Kansen na het eindexamen
De kinderen die onderwijs krijgen op de Phaung Daw Ooo High School zijn gemiddeld tussen de 4 en 18 jaar oud. De laatste twee schooljaren worden de jongeren voorbereid op het staatsexamen. Na drie pogingen haalt zo’n 50% van hen het examen. Zij kunnen doorstromen naar het vervolgonderwijs. De hoogte van hun cijfers bepaalt voor welke vervolgstudies ze in aanmerking komen. De andere helft kan niet meer verder studeren. Deze jongeren zoeken een baantje in de stad of gaan terug naar hun ouders in hun geboortedorp en daar op het land werken. Maar deze jongeren hebben wel allemaal voldoende onderwijs genoten.

Jongeren die in The Golden House of The Hostel wonen en slagen voor hun eindexamen, worden vaak gevraagd om te gaan werken binnen één van de vele programma’s en projecten op de school. Ze hebben de juiste opvoeding gehad en zijn sociaal ingesteld. Sommigen wonen al jaren op de school en hebben potentie om junior staflid te worden in één van de woongroepen.

Veel van deze jongeren nemen deel aan de Engelse vervolgopleiding die we op het de school gestart zijn. Die opleiding heet het Bridging programma. Ook kunnen ze gaan studeren aan de deeltijd universiteit. Als ze hun studie(s) met goed gevolg afronden, hebben ze kans op een betere baan en kunnen ze een eigen leven opbouwen.

Regionaal opleidingcentrum
De school heeft inmiddels ook rol gekregen van regionaal opleidingscentrum. Docenten uit de wijde omtrek komen in de zomervakantie cursussen en trainingen volgen. Daarnaast draait er een groot project van een andere stichting, waarbij alle kloosterscholen in het noorden van Myanmar via glasvezel aangesloten worden op een e-learning netwerk. De medewerkers van dit MEDG-project verzorgen ook trainingen in de regio. De Phaung Daw Oo High School is daarmee een zeer geschikte plek om te investeren.