België ontvangt minister uit Myanmar

België ontvangt minister uit Myanmar

Geplaatst op: dinsdag 05 februari 2013

De Belgische vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders ontving op 5 februari de minister van Buitenlandse Zaken van Myanmar, U Wunna Maung Lwin. Didier Reynders feliciteerde zijn collega met de hervormingen die sinds maart 2011 in Myanmar werden doorgevoerd. Deze hervormingen hebben het regime en het land grondig veranderd. Maar de weg naar democratie is nog lang. Daarom moedigt minister Reynders Myanmar aan om de politieke en economische hervormingen voort te zetten.

De minister vroeg ook de onvoorwaardelijke vrijlating van alle politieke gevangenen en toonde zich tevreden over de vrijlatingen die al werden beslist. Hij riep op tot een ethnische pacificatie in het land, vooral in de staten Kachin en Rakhine.
 
De twee ministers hadden het ook over de sancties van de Europese Unie tegen Myanmar, die in april opnieuw zullen worden besproken. Op dit ogenblik zijn alle sancties opgeschort, met uitzondering van het wapenembargo dat van kracht blijft. Minister Reynders verklaarde dat acties van de regering op het vlak van mensenrechten, politieke gevangenen en relaties met etnische minderheden een rol zullen spelen bij de houding van de EU.
 
Ook bedankte de minister zijn ambtgenoot omdat Belgen sinds 1 februari 2013 bij aankomst in een luchthaven in Myanmar een visum kunnen krijgen. Deze maatregel zal de contacten tussen de twee landen versterken.

Tot slot kondigde Didier Reynders aan dat hij Myanmar in maart wil bezoeken. Met dit bezoek wil de hij een  sterke bilaterale relatie opstarten en de Belgische steun uitdrukken voor het lopende openingsproces. De ministers zijn overeengekomen om de kwestie van de politieke gevangenen te bestuderen, op basis van een namenlijst die in het vooruitzicht van het bezoek zal worden doorgegeven.
 
Het bezoek van Didier Reynders, dat door gewestelijke economische missies zal worden gevolgd, zal een grote stap zijn in de groei van een sterkere bilaterale relatie, zowel op politiek als economisch vlak.