Woongroepen

Opvang van weeskinderen

Het eerste project van stichting World Child Care was het helpen van de PDO High School bij de opvang van 70 weeskinderen. Daartoe werden twee huizen aangekocht aan de rand van het schoolterrein. In deze huizen werden de kinderen opgevangen die in mei 2008 één of beide ouders verloren hadden door de cycloon ‘Nargis’. De kinderen waren in het begin erg getraumatiseerd. Vaak hadden ze ook broertjes en zusjes voor hun ogen zien verdrinken. Niet verwonderlijk dat we in het begin veel angstige, stille en verdrietige kinderen aantroffen. Maar daar kwam snel verandering in dankzij de toegewijde stafleden, die de leiding kregen over het weeshuis. Onze stafleden hebben enorm veel goed werk voor deze kinderen verricht.

Uitbreiding van de woongroepen

Vanaf 2010 zijn onze woongroepen jaarlijks uitgebreid. Er wonen inmiddels zo'n 350 meisjes in The Golden House (verdeeld over twee huizen). Zij staan onder leiding van twee senior stafleden en dertien junior stafleden. In de woongroep The Hostel wonen 50 jongens, samen met één senior staflid en twee junior staleden.

De meisjes en jongens zijn allemaal afkomstig uit arme gezinnen. Myanmar telt 134 verschillende etnische groepen. In The Golden House en in The Hostel leven kinderen van 20 verschillende etnische groepen bij elkaar. Van de oorspronkelijke groep van 70 weeskinderen wonen er nog enkele in The Golden House. De anderen zijn reeds uitgevlogen en wonen en werken in hun geboortedorp of in de stad. Het is goed om te melden dat The Golden House en The Hostel al lang géén weeshuizen meer zijn, maar dat er slechts enkele weeskinderen wonen.

Saamhorigheid

De samenstelling van The Golden House en The Hostel wisselt jaarlijks deels. De woongroepen zijn onder de bezielende leiding van de stafleden uitgegroeid tot een grote, hechte familie. Iedereen is begaan met elkaar, de kinderen helpen goed mee met koken en opruimen, en er wordt hard gestudeerd. De naam The Golden House hebben de meisjes zelf bedacht in 2009, omdat ze het beu waren om steeds als 'Nargis-kinderen' bestempeld te worden. Hun blik is op de toekomst gericht en niet op het verleden.

Huidige situatie

Stichting World Child Care beheert momenteel drie grote woongebouwen op het terrein van de PDO High School in Mandalay. De woongroep The Golden House bestaat uit twee woongebouwen: Huis 2 en Pandaw House. Tussen deze twee gebouwen staat Huis 1, waarin het project in 2008 gestart is. Momenteel wordt dat huis alleen nog gebruikt om in te koken.

The Hostel is in 2019 volledig gerenoveerd.