Bezoek Obama geen steunbetuiging

Bezoek Obama geen steunbetuiging

Geplaatst op: maandag 19 november 2012

Het bezoek dat de Amerikaanse president Barack Obama maandag aan Myanmar brengt, moet niet worden gezien als steunbetuiging aan de regering van het land. Dat heeft Obama zondag gezegd in Thailand. Hij kwam zondag aan in Thailand voor een driedaags bezoek aan Azië. Naast Thailand en Myanmar staat ook Cambodja nog op de agenda. Obama zei dat zijn bezoek aan Myanmar een erkenning is van de democratische hervormingen die de regering tot dusver heeft doorgevoerd.

Hersenschim
De Myanmarese oppositieleidster Aung San Suu Kyi heeft tegenover president Barack Obama gewaarschuwd voor te groot enthousiasme over de politieke hervormingen in haar land. "De moeilijkste tijd bij elke overgang is als we denken dat succes in zicht is. Wij moeten er zeer op letten dat we ons niet door de hersenschim van het succes in de luren laten leggen." Dat hield ze de Amerikaanse president voor in haar villa, waar zij jaren onder huisarrest stond.

Gedetineerden
Het Aziatische land heeft te kennen gegeven dat het maandag nog eens 66 gedetineerden vrijlaat. Of zich onder hen ook politieke gevangenen bevinden, is onduidelijk. President Thein Sein heeft vrijdag zijn handtekening gezet onder het amnestiebesluit, liet een bron op het ministerie van Binnenlandse Zaken weten. Donderdag kondigde de president al de vrijlating van 452 gevangenen aan. Dat nieuws stelde mensenrechtenactivisten niet tevreden, omdat politieke gevangenen volgens hen werden gepasseerd. De hervormingsgezinde regering van Thein Sein heeft inmiddels honderden mensen die door de voormalige junta waren opgesloten amnestie verleend.

HRW
Myanmarese ordetroepen hadden volgens mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) een aandeel in het geweld tegen de islamitische Rohingya-minderheid van afgelopen maand. De Myanmarese regering spreekt de aantijging tegen. Human Rights Watch erkende dat Myanmarese militairen in sommige delen van de westelijke deelstaat Rakhine aanvallen van boeddhistische Rakhines probeerden te bedwingen en Rohingya's tegen de Rakhines beschermden. Maar de mensenrechtenorganisatie vindt dat de regering schromelijk tekort is geschoten. HRW gaf nieuwe satellietbeelden vrij van de verwoestingen die in moslimgemeenschappen zijn aangericht. De beelden toonden onder meer een Rohingya-dorp dat in oktober door knokploegen van de Rakhines werd overvallen. De met speren en handbogen gewapende bende onthoofdde de dorpelingen.