Corona in Myanmar

Corona in Myanmar

Geplaatst op: zondag 29 maart 2020

Het lijkt alsof Myanmar nog niet veel corona-besmettingen heeft. Het corona-virus is officieel vastgesteld bij vijf personen. Een overheidsfunctionaris zei onlangs dat dit mogelijk door de Birmese levensstijl en voeding komt. Deskundigen noemen deze uitspraak gevaarlijk en zeer onverantwoord. Ze vrezen dat het virus zich razendsnel aan het verspreiden is. Er zijn echter pas zo'n 300 mensen getest.

De gezondheidszorg in Myanmar is - op een aantal goede privéklinieken na - niet ingericht op een grootschalige uitbraak. Mensen die ziek worden, bezoeken vaak niet het ziekenhuis, omdat ze dat niet kunnen betalen. Ze sterven thuis en kunnen in dit geval hele dorpen besmetten.

Dagelijks gaan 10.000 Birmezen over de grens in China werken. Een grens die meer dan 2000 kilometer lang is. In 2019 bezochten 300.000 Chinsese toeristen Myanmar. Het zou vreemd zijn als het land verschoond zou blijven van een grootschalige uitbraak. Het lijkt er gelukkig op dat de regering inmiddels een beetje wakker geschud is. Wordt vervolgd...