Corona update Myanmar

Corona update Myanmar

Geplaatst op: zondag 02 januari 2022

Myanmar is in juli en augustus 2021 zwaar getroffen tijdens de tweede coronagolf. De besmetting begon in de grote steden en breidde zich snel uit naar het platteland, waar in veel dorpen vrijwel iedereen besmet raakte. De gezondheidszorg in Myanmar was hier totaal niet op berekend en een landelijk vaccinatieprogramma was er niet.

Het gevolg was dat de ziekenhuizen de toestroom van zieke patiënten niet aankonden. De publieke ziekenhuizen hadden niet voldoende materialen om hun medewerkers de juiste bescherming te bieden, waardoor ook nog eens het gros van het personeel besmet raakte.

Als stichting ondersteunen we al dertien jaar de Phaung Daw Oo High School in de miljoenenstad Mandalay. Tot 1 juli van het voorbije jaar heeft de school corona buiten de deur weten te houden. Daarna was er geen ontkomen meer aan. Normaliter krijgen op deze school dagelijks 8.500 kinderen en jongeren gratis onderwijs en wonen 1.450 van hen permanent op het schoolterrein. Sinds de lockdown op 1 april 2020 wonen er slechts 300 kansarme kinderen en jongeren, alsmede zo’n 50 stafleden en docenten op de compound. In augustus was de helft van hen besmet. De hoofdmonnik U Nayaka is uit voorzorg in quarantaine gegaan.

Twee Duitse stichtingen, die net als onze stichting de PDO High School al jarenlang ondersteunen, hebben gezorgd voor vaccinaties voor alle medewerkers en alle kinderen boven de 12 jaar. Daardoor is corona nu weer onder controle en zijn er op het schoolterrein momenteel geen nieuwe besmettingen meer.

Ook in de steden en op het platteland is het aantal besmettingen op z’n retour. Maar dat kan ook haast niet anders, want zo’n driekwart van de bevolking van Myanmar heeft inmiddels corona gehad. Volgens Reuters zijn op dit moment 13 miljoen mensen gevaccineerd. Dat is zo’n 24% van de bevolking. Veel oude mensen zijn overleden aan de gevolgen van het virus. Dat hakt diep in de families en de lokale gemeenschappen.

Inmiddels is de PDO High School al een jaar en negen maanden gesloten. Vrijwel alle scholen in Myanmar hebben hun deuren nog niet geopend. De meeste scholen wachten tot na het zomerreces en starten weer op 1 juni. Net als 2020-2021 is ook het schooljaar 2021-2022 in veel opzichten een verloren jaar, niet alleen op de PDO High School, maar voor alle scholen in het land.

De enigen die in zekere zin geluk hebben, zijn dus de 300 kinderen en jongeren die door omstandigheden permanent op het schoolterrein wonen. In de eerste twee kwartalen van 2021 hebben zij les gekregen van de aanwezige docenten. In het derde kwartaal hebben de lessen online plaatsgevonden en leefden de kinderen en jongeren in bubbels. Sinds het vierde kwartaal vinden de lessen weer in de lokalen plaats. Het zal nog wel even duren voordat alle lokalen gevuld zijn en er dagelijks weer 8.500 leerlingen rondlopen.