Cycloon eist 14 doden in Bangladesh

Cycloon eist 14 doden in Bangladesh

Geplaatst op: maandag 20 mei 2013

Bangladesh maakt de balans op na de doortocht van de cycloon Mahasen. Er vielen al zeker veertien doden en duizenden woningen langs de kust zijn beschadigd. De Bengalezen zijn echter tevreden dat het bij die al bij al beperkte menselijke en materiële schade bleef. Volgens de autoriteiten vielen zeker veertien doden door de cycloon, die de kust met een snelheid van meer dan 100 km/u bereikte en nu is afgezwakt tot een tropische storm. Zowat 49.000 rieten huizen werden beschadigd.

Tijdens de storm werden vele laagliggende gebieden en eilanden overspoeld door golven. Meer dan de 1 miljoen kustbewoners die hun thuis waren ontvlucht, keerden inmiddels terug naar huis. De overheid heeft 13 miljoen dollar en 5.000 ton rijst voorzien voor de slachtoffers.

Het werk is hervat in de twee grootste luchthavens van Bangladesh en in de haven van Chittagong. In de laagliggende gebieden in en rond Chittagong, de tweede stad van het land, krijgen meer dan 6 miljoen mensen regelmatig te maken met cyclonen. Bangladesh werkte een waarschuwingssysteem en netwerk van schuilplaatsen uit. In 1991 maakte een storm nog zowat 138.000 slachtoffers, en in 2007 vielen 3.000 doden bij een cycloon.

Verwacht werd dat de cycloon ook buurland Myanmar zou treffen. Dat leidde tot de evacuatie van meer dan 166.000 mensen in de westelijke staat Rakhine, onder wie 27.000 vluchtelingen van de sektarische gevechten tussen boeddhisten en Rohingya moslims. De storm zwakte echter af, waardoor de kust van Myanmar gespaard bleef.