Cycloon Mocha richt ravage aan

Cycloon Mocha richt ravage aan

Geplaatst op: donderdag 11 mei 2023

Op zondag 11 mei is de tropische cycloon Mocha aan land gekomen in Myanmarese deelstaat Rakhine. Daarbij is veel schade aangericht en zijn minstens drie doden gevallen. Bangladesh werd eerder ook door de storm getroffen, maar is er zonder veel schade van afgekomen. Er zijn de dag voor de storm honderdduizenden mensen uit Myanmar en Bangladesh geƫvacueerd. Men was bang voor een cycloon in de categorie 5, de zwaarste in zijn soort.

Gevreesd werd dat Mocha in Bangladesh veel schade zou aanrichten. Vooral in Cox's Bazar, waar meer dan een miljoen Rohingya-vluchtelingen wonen, was de angst voor de storm groot. Maar de schade viel mee. "Gelukkig konden we ontsnappen aan het ergste van de cycloon", zei regeringsfunctionaris Mohammad Shamsud Douza. "We kregen enkele meldingen van beschadigde hutten, maar er zijn geen slachtoffers."

In Myanmar is de schade veel groter. Mocha kwam aan land in kustplaats Sittwe, de hoofdstad van deelstaat Rakhine. Delen van de stad stonden onder water, net als veel gebouwen. Veel mensen in de stad schuilden voor het noodweer in diverse gebouwen. Dat was niet zonder gevaar, want overal werden daken van de gebouwen geblazen. "Het hele noorden van Rakhine heeft ernstige schade opgelopen", verklaarde Khine Thu Kha, woordvoerder van het Arakan-leger dat de deelstaat controleert. "Veel mensen zitten in de problemen."

In Myanmar werden windsnelheden tot 300 kilometer per uur gemeten. Volgens persbureau AP zijn huizen, elektrische transformatoren, zendmasten voor mobiele telefoons, boten en lantaarnpalen gesneuveld door het noodweer. Ook ziekenhuizen hebben schade opgelopen. Een volwassen stel en een volwassen man zijn tot dusverre overleden.