Geen toegang tot medische zorg

Geen toegang tot medische zorg

Geplaatst op: zaterdag 30 september 2023

Aung San Suu Kyi, de voormalige leidster van Myanmar, die in gevangenschap leeft, krijgt volgens haar jongste zoon geen toegang tot dringende medische zorg. Volgens Kim Aris hebben de militaire leiders het verzoek van de gevangenisautoriteiten voor dringende zorg geblokkeerd. Bronnen in de gevangenis vertelden aan de Britse omroep BBC dat de 78-jarige Aung San Suu Kyi last heeft van ernstige tandpijn waardoor ze niet kan eten. Een legerwoordvoerder laat daarentegen weten dat ze in goede gezondheid verkeert en regelmatig medische check-ups krijgt.

Aung San Suu Kyi werd in 2021 afgezet bij een militaire staatsgreep. Ze zit sindsdien vast en werd veroordeeld tot 33 jaar detentie voor verschillende aanklachten. Aanvankelijk stond ze onder huisarrest, maar later werd ze opgesloten in de gevangenis. Ze is slechts één keer in het openbaar gezien na de putsch op 1 februari 2021, tijdens haar rechtszaak. Begin augustus 2023 kreeg ze gedeeltelijke gratie. Verschillende wereldleiders hebben opgeroepen om haar en duizenden anderen die vastzitten sinds de coup vrij te laten.

In september 2023 stond de politieke crisis in Myanmar centraal tijdens de top van de Associatie van Zuidoost-Aziatische Naties (ASEAN) in Indonesië. De leiders van ASEAN hebben de militaire autoriteiten van Myanmar veroordeeld voor het aanhoudende geweld in het land. Myanmar was zelf opnieuw niet uitgenodigd voor de regionale bijeenkomst.