Geslaagd werkbezoek in augustus

Geslaagd werkbezoek in augustus

Geplaatst op: donderdag 31 augustus 2017

In augustus heeft onze secretaris Nico Schoenmakers zijn achttiende werkbezoek gebracht aan het project in Mandalay. Het was zoals altijd een zinvolle en hartverwarmende reis. Er stonden veel zakelijke, organisatorische en sociale activiteiten op het programma, aangaande de woongroep de Golden House, de herbouw van de etnische woongroep en het Engelse Bridging programma. Ook is het plan besproken om met Nederlandse partners een beroepsopleiding te starten op het gebied van hotel, horeca en toerisme. Uiteraard was er ook tijd voor plezier en ontspanning.

The Golden House
Met Yi Mon, de hoofdleidster van de woongroep The Golden House, zijn de lopende zaken en het onderhoud van de gebouwen doorgesproken. Er wonen dit schooljaar 246 in de huizen. Dat is te veel. Hierover heeft een gesprek plaatsgevonden met de hoofdmonnik U Nayaka. Het sponsorgeld, dat afgelopen jaar is ingezameld, heeft een goede bestemming gekregen. Er zijn schoolspullen, schooluniformen, kleding, slippers, toiletartikelen voor alle kinderen aangeschaft. Ook zijn er keukenspullen, nieuwe ventilatoren, een extra drinkwatertank en andere basisbenodigdheden gekocht.

Nieuwbouw etnische woonvoorziening
Tot nu toe heeft onze stichting zich op het schoolterrein gericht op de woongroep The Golden House en het Bridging programma. Opnieuw is er met het schoolhoofd U Nayaka, de schoolarchitecte Chan Chan en hoofdleidster Har khaw Dee gesproken over nieuwbouw van de etnische woonvoorziening voor 180 meisjes van etnische afkomst. Die wonen nu nog onder primitieve omstandigheden op het schoolterrein. In februari is er al een illustratieve film gemaakt. Er wordt vanuit Nederland hard gewerkt om de financiering rond te krijgen. Tweederde van het benodigde bedrag is inmiddels binnen. Dit tot vreugde van de lokale staf.

Bridging programma
Jongeren die klaar zijn met hun middelbare school kunnen sinds 2014 deelnemen aan het Bridging programma. Maar liefst 110 jongeren krijgen dagelijks intensief Engelse les volgens de Cambridge methodiek en kunnen elk level afsluiten met een officieel examen. Met de manager Nann Myint en de zes parttime docenten zijn de successen en knelpunten besproken. Besloten is om komend jaar te gaan werken met drie fulltime docenten. De wensen, behoeften en knelpunten van de studenten zijn ook in beeld gebracht. We gaan in de toekomst twee lijnen aanbieden: de examenklassen, gericht op het Cambridge examen, en de normale klassen, waarin op een meer interactieve manier Engels geleerd gaat worden. Alle level II en III studenten mochten deelnemen aan een zelfbewustzijncursus van twee weken, om te werken aan skills als communiceren, presenteren, samenwerken, eigenaarschap, intrinsieke motivatie, mindfulness en nog veel meer. De cursus was een groot succes.

Gastbezoek
Nadat onze secretaris Nico Schoenmakers tien dagen projectwerk had verricht, arriveerden zijn vrouw Frederique en zijn collega's Tonnie, Geert en Jolanda. Zij hebben het project bezocht, de werkzaamheden bekeken en de staf en de kinderen ontmoet. Met de honderd jongste kinderen is het gezelschap gaan zwemmen. Met de honderdenvijftig oudere kinderen is het gezelschap op excursie geweest naar het bergstadje Pyin Oo Lwin, de watervallen en de botanische tuinen. Daarna hebben Nico, Frederique, Tonnie, Geert en Jolanda een rondreis gemaakt door centraal Myanmar.