Geslaagd werkbezoek in februari

Geslaagd werkbezoek in februari

Geplaatst op: donderdag 01 maart 2018

In februari bracht onze secretaris Nico Schoenmakers zijn negentiende werkbezoek aan de Phaung Daw Oo High School in Mandalay. Het was zoals altijd een zinvolle en hartverwarmende reis. Er stonden veel zakelijke, organisatorische en sociale activiteiten op het programma, aangaande de woongroep de Golden House, de herbouw van de etnische woongroep en het Engelse Bridging programma. Er is veel overlegd, maar er was natuurlijk ook tijd voor allerlei sociale activiteiten.

Verslag
Klik hier om het geïllustreede verslag van het werkbezezoek te bekijken.

The Golden House
Met Yi Mon, de hoofdleidster van de woongroep The Golden House, zijn de lopende zaken en het onderhoud van de gebouwen doorgesproken. Het is moeilijk om nieuwe stafleden te krijgen. Andere banen op de school en buiten de school betalen beter. Besloten is om de stafleden te belonen voor hun diensten. Vijf jonge stafleden zijn bereid gevonden om parttime te werken in de huizen. Zij worden intern opgeleid. Het sponsorgeld, dat afgelopen jaar is ingezameld, heeft een goede bestemming gekregen. Er zijn schoolspullen, schooluniformen, kleding, slippers, toiletartikelen voor alle kinderen aangeschaft. Ook zijn er keukenspullen, nieuwe ventilatoren en andere benodigdheden gekocht.

Nieuwbouw etnische woonvoorziening
Met het schoolhoofd U Nayaka, de schoolarchitecte Chan Chan en hoofdleidster Har khaw Dee is gesproken over nieuwbouw van de etnische woonvoorziening voor 180 meisjes van etnische afkomst. Die wonen nu nog onder primitieve omstandigheden op het schoolterrein. Er wordt vanuit Nederland hard gewerkt om de financiering rond te krijgen. Driekwart van het benodigde bedrag is inmiddels binnen. We kunnen dus nog niet starten.

Bridging programma
Jongeren die klaar zijn met hun middelbare school kunnen sinds 2014 deelnemen aan het Bridging programma. Maar liefst 150 jongeren krijgen dagelijks intensief Engelse les volgens de Cambridge methodiek en kunnen elk level afsluiten met een officieel examen. Met de drie fulltime docenten Nann Myint, Shwe Yee Oo en Myo Myo Khaing zijn de successen en knelpunten besproken. Alle level II en III studenten mochten weer deelnemen aan een zelfbewustzijncursus van twee weken, om te werken aan skills als communiceren, presenteren, samenwerken, eigenaarschap, intrinsieke motivatie, mindfulness en nog veel meer. De cursus was wederom een groot succes. Secretaris Nico Schoenmakers heeft een bezoek gebracht tijdens één van de cursusdagen. Afgelopen jaar leidde de cursus tot veel betere examenresultaten, vandaar dat we er als stichting graag in investeren.

Sociale activiteiten
Secretaris Nico Schoenmakers heeft tijdens zijn werkbezoek één van de voormalige leidsters van The Golden House bezocht. Tsai Tsai is inmiddels getrouwd en woont in een dorpje vlakbij de stad Shwebo. Samen met de kokkin van The Golden House maken ze tasjes, die in Nederland verkocht worden. Zo genereren ze meer inkomen. Tijdens het werkbezoek was er een nationale Gender Empowerment Day in de botanische tuinen in het stadje Pyin U Lwin. Daar was een groep jongeren van The Golden House bij betrokken. Er werd gedanst en gezongen.