Geslaagd werkbezoek in februari

Geslaagd werkbezoek in februari

Geplaatst op: vrijdag 15 maart 2019

In februari heeft onze secretaris Nico Schoenmakers zijn eenentwintigste werkbezoek gebracht aan het project in Mandalay. Het was wederom een zinvolle en hartverwarmende reis. Er stonden veel zakelijke, organisatorische en sociale activiteiten op het programma. Het managementteam van de PDO High School had in april 2018 de woongroepen herschikt. Nico ontwikkelde afgelopen zomer met de projectmanagers een nieuw plan voor uitbreiding en renovatie van de woongroepen. De realisatie van dat plan was nu in volle gang.

Golden House
Met de staf zijn de lopende zaken, de uitbreiding en het onderhoud van de gebouwen doorgesproken. De renovatie van de Hostel, waar nu de jongens wonen, was in februari bijna gereed. Het gebouw ziet er vanbinnen en vanbuiten weer spik en span uit. Dit tot grote vreugde van de jongens. Ook de bouw van een derde en vierde woonlaag op de Pandaw House was in volle gang. Waarschijnlijk is dit gebouw gereed bij de start van het nieuwe schooljaar op 1 juni. Hoofdleidster Yi Mon krijgt daar haar nieuwe woonruimte. Op het dak wordt een studietuin gerealiseerd.

Yi Mon en Cho Cho, de hoofdleidsters van de woongroep de Golden House, hebben de verantwoordelijkheid over 350 kinderen. Ze worden ondersteund door een groep junior stafleden. Deze jonge stafleden hebben twee intensieve trainingen gevolgd en werken nu volop mee in de woongroepen.

Begin vorig jaar zijn er eigen docenten aangetrokken voor de eindexamenkandidaten van de Golden House. De leerlingen hebben inmiddels een jaar lang intensief gewerkt aan hun studie. In februari waren ze zich aan het voorbereiden op hun examens. Omdat deze pilot nu al een succes lijkt, is besloten om deze werkwijze volgend schooljaar voort te zetten.

Het sponsorgeld, dat afgelopen jaar is ingezameld, is deels gebruikt voor de bovengenoemde doelen. Daarnaast zijn er schoolspullen, schooluniformen, kleding, slippers, toiletartikelen voor alle kinderen aangeschaft. Ook zijn er keukenspullen en apparatuur gekocht.

Bridging programma
Jongeren die klaar zijn met hun middelbare school kunnen sinds 2014 deelnemen aan het Bridging programma. Maar liefst 150 jongeren krijgen dagelijks 2 uur intensief Engelse les volgens de Cambridge methodiek en kunnen level 2 en 3 afsluiten met een officieel examen. Met de projectmanagers Nann Myint, Shwe Yee Oo en Myi Myo Khaing zijn de successen en knelpunten besproken. De administratie van 2018 is afgesloten en de nieuwe begroting is geactiveerd.

Het Bridging programma is veel meer dan alleen een Engels opleidingsinstituut. De studenten volgen er trainingen op het gebied van zelfbewustzijn, communicatie, debatteren en yoga. Tijdens de self-awareness trainingen wordt er twee weken lang gewerkt aan vaardigheden als communiceren, presenteren, samenwerken, eigenaarschap, intrinsieke motivatie, mindfulness en nog veel meer. Bridging is een hechte community geworden.

Schengen-visa
In 2008 zijn de projecten in Myanmar gestart en in 2009 zijn deze ondergebracht in stichting World Child Care. De stichting bestaat in mei 2019 tien jaar. Een mijlpaal die we niet ongemerkt voorbij gaan. Er wordt een mini-conferentie georganiseerd op zondag 5 mei. Voor die gelegenheid komen drie stafleden naar Nederland. Dat zijn de hoofdleidsters Yi Mon en Cho Cho van de Golden House en de manager van het Bridging programma Nann Myint. Nico heeft samen met de dames een Schengen-visum aangevraagd in de voormalige hoofstad Yangon. Dat is tevens een leuk uitstapje geworden. Ook heeft er een leuke ontmoeting plaatsgevonden met een aantal kinderen uit de Golden House, die inmiddels volwassen zijn en zelfstandig wonen en werken in Yangon.