Geslaagd werkbezoek in juli-augustus

Geslaagd werkbezoek in juli-augustus

Geplaatst op: zondag 18 augustus 2019

In de zomermaanden hebben onze secretaris Nico Schoenmakers en zijn vrouw Frederique weer een bezoek gebracht aan het project in Mandalay. Voor Nico was het zijn 22e werkbezoek. Het was wederom een zinvolle en hartverwarmende reis. Er stonden veel zakelijke, organisatorische en sociale activiteiten op het programma. Het managementteam van de PDO High School had in april 2018 de woongroepen herschikt. Nico ontwikkelde vorig jaar met de projectmanagers een nieuw plan voor uitbreiding en renovatie van de woongroepen.

Golden House
De plannen waren nu gerealiseerd en de tweede en derde etage van Pandaw House zijn onlangs in gebruik genomen. Hoofdleidster Yi Mon heeft daar haar nieuwe woonruimte gekregen en ook de kokkin Yi heeft nu een eigen kamer met airco. Op het dak is een studietuin gerealiseerd. Met de staf zijn de lopende zaken doorgesproken.

Yi Mon en Cho Cho, de hoofdleidsters van de woongroep de Golden House, hebben de verantwoordelijkheid over 400 kinderen. Ze worden ondersteund door een groep junior stafleden. Deze jonge stafleden hebben binnenkort een intensieve training.

Begin vorig jaar zijn er eigen docenten aangetrokken voor de eindexamenkandidaten van de Golden House. Er is inmiddels een schooljaar hard gewerkt en in maart hebben de leerlingen examen gedaan. Het slagingspercentage was redelijk. Besloten is om de pilot nog een jaar voort te zetten. In juni is het nieuwe schooljaar van start gegaan en de nieuwe lichting jongeren is ook weer hard aan het werk. Waarschijnlijk gaat komend schooljaar het hele onderwijssysteem in Myanmar op de schop. Dat werd hoog tijd.

Het sponsorgeld, dat afgelopen jaar is ingezameld, is deels gebruikt voor de bovengenoemde doelen. Daarnaast zijn er voor de 400 kinderen schoolspullen, schooluniformen, kleding, slippers, toiletartikelen aangeschaft. Ook zijn er keukenspullen en nieuwe televisies gekocht.

Bridging programma
Jongeren die klaar zijn met hun middelbare school kunnen sinds 2014 deelnemen aan het Bridging programma. Maar liefst 190 jongeren krijgen dagelijks 2 uur intensief Engelse les volgens de Cambridge methodiek en kunnen level 2 en 3 afsluiten met een officieel examen. Met de projectmanagers Nann Myint, Shwe Yee Oo en Myi Myo Khaing zijn de successen en knelpunten besproken. De administratie van 2019 is gecontroleerd en geaccordeerd.

Het Bridging programma is veel meer dan een Engels opleidingsinstituut. De studenten volgen er trainingen op het gebied van zelfbewustzijn, communicatie, debatteren en yoga. Tijdens de self-awareness trainingen wordt er twee weken lang gewerkt aan vaardigheden als communiceren, presenteren, samenwerken, eigenaarschap, intrinsieke motivatie, mindfulness en nog veel meer. Bridging is een hechte community geworden.