Geslaagd werkbezoek in oktober

Geslaagd werkbezoek in oktober

Geplaatst op: donderdag 01 november 2012

Eind oktober bracht Nico Schoenmakers, secretaris van stichting World Child Care, een werkbezoek aan de Phaung Daw Oo High School in Myanmar. Het was een geslaagde reis, waarin Nico veel in gang heeft kunnen zetten. Er is een contract getekend voor het herbouwen van één van de huizen en er zijn ter plaatse veel spullen aangeschaft. Ook heeft Nico een tiental kinderen en enkele volwassenen geïnterviewd over hun dromen en mooie foto’s gemaakt voor een binnenkort te verschijnen boek over The Golden House. En natuurlijk was er tijdens het twee weken durende bezoek de nodige tijd om leuke dingen te ondernemen met de kinderen.

Nieuwe woonvoorziening
“We hebben om te beginnen een contract getekend met de school over het herbouwen van één van de in 2008 aangekochte huizen. Dat huis verkeerd in een erbarmelijke staat”, aldus Nico. “Over driekwart jaar zal er een mooie nieuwe woonvoorziening gerealiseerd zijn met op de eerste verdieping een grote slaapzaal voor de kleine jongens en op de begane grond een multifunctionele ruimte voor eten, recreatie en bijles. Ook worden er nieuwe douches en toiletten gebouwd.” World Child Care kan deze nieuwe woonvoorziening realiseren dankzij de samenwerking met twee private Australische donateurs. “Met één van de donateurs, de heer Brian Pringle en zijn vrouw, hebben we als bestuur onlangs een zeer plezierige ontmoeting gehad in Amsterdam. Erg fijn om na maanden van e-mailcontact elkaar nu eens persoonlijk te ontmoeten. Dat schept een band en is belangrijk voor het wederzijds vertrouwen.”

Aanschaf van materialen
Dankzij de steun van World Child Care en Brian Pringle konden ter plaatse veel zaken gekocht worden. “Samen met Yi Mon, de hoofdleidster van de woongroepen, hebben we kleding, slippers en schoolspullen kunnen kopen voor alle kinderen. Maar ook een nieuwe laptop, een koelkast en een fiets om boodschappen te kunnen doen op de markt.” Daar bleef het echter niet bij. Nico: “We hebben ter plekke tekeningen laten maken voor een degelijk hekwerk en twee poorten om onze kinderen wat meer privacy te geven. Ook hebben we plannen gemaakt voor het slaan van een waterput. Die is inmiddels gerealiseerd en daardoor hebben de vier huizen nu hun eigen watervoorziening.”

Dromen en toekomstplannen
Nico heeft ook interviews gehouden met de (wees)kinderen over hun dromen en toekomstplannen. “Daar kwamen prachtige en ontroerende dingen uit. Ook het schoolhoofd U Nayaka, hoofdleidster Yi Mon, haar ouders en grootmoeder heb ik mogen interviewen. Ook dat was heel bijzonder. Het materiaal gaan we gebruiken voor een boek met als werktitel ‘I have a dream…’ over de dromen van vier generaties Birmezen. Ook de fotoshoots waren een belevenis. Zowel voor mij als voor de kinderen.” Nico licht al een tipje van de sluier op in zijn uitgebreide reisverslag van het werkbezoek in oktober.

Extra dimensie
Natuurlijk was er ook volop tijd om leuke dingen met de kinderen te ondernemen. Nico: “We zijn een ochtend gaan zwemmen met de twintig kleinste jongens en meisjes. Dat was een hele leuke belevenis. Ook de aanschaf van de fiets samen met twee kinderen was erg leuk. We hebben daarnaast allerlei spelletjes gedaan en natuurlijk eindeloos gekletst. Veel kinderen spreken al een aardig woordje Engels en het persoonlijke contact met de kinderen gaf echt een extra dimensie aan mijn werkbezoek. Ik kijk nu alweer uit naar onze volgende ontmoeting."

Reisverslag
Als je het leuk vindt om Nico’s werkbezoek in detail mee te beleven, klik dan hier om het reisverslag te lezen.