Hulp bij traumaverwerking

Hulp bij traumaverwerking

Geplaatst op: zaterdag 01 april 2023

De strijd in Myanmar tussen het regeringsleger enerzijds en de burgermilities anderzijds gaat onverminderd door. Hierdoor is het in veel dorpen en steden momenteel niet veilig. Het onderwijs ligt al drie jaar plat, omdat personeel van overheidsscholen uit protest voor de militaire coup het werk heeft neergelegd. Eén van de weinige scholen die afgelopen schooljaar op volle toeren heeft gedraaid is de PDO High School in Mandalay, waar wij als stichting actief zijn.

Inmiddels is het zomerreces en zijn veel kinderen - die veilig naar hun geboorteplaats terug konden keren - terug naar huis. Toch is het op de school drukker dan ooit. Op veel plaatsen in Myanmar is het namelijk niet veilig en elke dag staan er ouders met hun kinderen aan de schoolpoort. De slaapzalen van het internaat zijn overvol.

Veel kinderen en jongeren hebben geweld gezien, grote angst gevoeld of mensen voor hun ogen opgepakt zien worden door de militairen. Dat zorgt voor stress en trauma's. De staf van onze woongroep The Golden House en de docenten van ons Bridging Program ervaren dit dagelijks. Kinderen en jongeren zijn stil, verdrietig, bang, in zichzelf gekeerd en nog veel meer.

Samen met de staf en de docenten hebben we besloten om elk weekend in de zomervakantie een grote groep kinderen en jongeren een training te geven, waarin ze via allerlei werkvormen hun gedachten en gevoelens kunnen uiten. Daarnaast krijgen we onze stafleden en docenten intervisie, om zelf te kunnen dealen met al deze trauma's.

We worden daarbij geholpen door onze partner Stichting Friendshifs en een aantal lokale en internationale coaches. De trainingen en intervisie slaan aan en daar zijn we heel blij mee.