Is het nu Birma of Myanmar?

Is het nu Birma of Myanmar?

Geplaatst op: maandag 01 januari 2024

Birma, Burma, Myanmar. Dat zijn de drie namen die je wel vaker door elkaar ziet opduiken. Eerst en vooral, over het verschil tussen Birma en Burma kunnen we kort zijn. Burma is Engels voor Birma. Maar moet je dan Birma of Myanmar zeggen? Dat hangt vooral af van je eigen voorkeur en/of je nationaliteit. Want in sommige landen wordt in de media consequent Birma/Burma gebruikt, in andere landen hoor je alleen maar Myanmar. En dat wordt op zijn beurt bepaald door het al dan niet erkennen van de naam Myanmar door de regering van dat land.

Birma
De Engelsen introduceerden de naam ‘Burma’ toen zij het land koloniseerden. In het Nederlands werd dat dan Birma. De naam ‘Burma’ was gebaseerd op ‘Bamar’, de naam van de grootste etnische groep van het land.

Myanmar
In 1988 was er een opstand in Birma. Na het neerslaan van die opstand, wou het regime af van alle verwijzingen naar het koloniale tijdperk. En dus besloten ze om de naam van het land te veranderen naar Myanmar.

Andere naamsveranderingen
Maar het bleef niet bij de naamsverandering van het land alleen. Ook steden en rivieren kregen een nieuwe naam. Zo werd Rangoon omgedoopt tot Yangon, Pagan werd Bagan, Pegu werd Bago, Maymyo werd Pyin U Lwin en de Irrawaddy Rivier werd de Ayeyarwady Rivier.

Birma of Myanmar? Een kwestie van erkenning!
De naamsveranderingen werden echter niet door alle landen en internationale organisaties erkend. Zo spreken de VS en het VK nog steeds over Burma. De VN daarentegen erkent wel de naam Myanmar, net als Nederland en België. De EU spreekt dan weer over Birma/Myanmar en houden het dus in het midden.

Toen in 2005 de hoofdstad verhuisde van Rangoon/Yangon naar Naypyidaw, werd zelfs die verandering van hoofdstad niet door alle landen erkend. Zo erkent België de nieuwe hoofdstad niet, maar Nederland wel.

Birmaans of Birmees?
En dan nog een kwestie voor de taalpuristen: is het Birmaans of Birmees? Goed nieuws: volgens de Nederlandse Taalunie kan het allebei. En als je spreekt over de inwoners van Myanmar, dan heb je het over Myanmarezen. Maar ook Birmanen en Birmezen kom je tegen.

Conclusie
Je zult in publicaties heel wat namen door elkaar zien staan. Birma of Myanmar, Rangoon of Yangon. Weet dus dat het allemaal over hetzelfde gaat. Je zult ons op onze website her en der wel betrappen op een inconsequentie, maar zelf gebruiken we zoveel mogelijk Myanmar. Kortom: de naam die het land zelf gekozen heeft.