Koningin Maxima bezoekt Myanmar

Koningin Maxima bezoekt Myanmar

Geplaatst op: woensdag 01 april 2015

Myanmar heeft in korte tijd enorme vooruitgang geboekt bij het beter toegankelijk maken en beschikbaar stellen van financiële diensten voor de bevolking. Dat stelde koningin Máxima vast tijdens haar driedaagse werkbezoek aan Myanmar. De koningin, die het Zuidoost-Aziatische land bezocht in haar functie als speciaal adviseur van VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon, verwacht dat de komende jaren 'reuzensprongen' gemaakt kunnen worden. "Myanmar kan de achterstand ombuigen in een voorsprong, vooral door het gebruik van moderne middelen als mobiele telefoon voor bankieren", aldus Máxima.

De regering van Myanmar toonde zich bij monde van president Thein Sein en minister van Financiën Win Sein, zeer ingenomen met het bezoek. De president had daarvoor de basis al gelegd bij zijn eigen reis naar Nederland vorig jaar. "Ik heb u toen uitgenodigd, ik ben blij dat u bent gekomen, ook al is het in deze tijd van het jaar onaangenaam warm", aldus Thein Sein bij zijn gesprek met de koningin.

De president wil de levensomstandigheden van de veelal zeer arme bevolking verbeteren en weet dat toegankelijkheid tot zaken als bankieren, sparen en verzekeren daarbij essentieel is, zei Máxima tijdens een persconferentie. "Hij heeft zich eraan gebonden, maar het is niet in één dag geregeld. Er is ook geduld nodig", meende de koningin. Ze zal de ontwikkelingen blijven volgen nu Myanmar in haar aanwezigheid een ambitieus nationaal plan lanceerde om betere toegankelijkheid te realiseren. "Het is een stappenplan. Het geeft de richting aan", zei Máxima.

De koningin sloot haar serie gesprekken in de hoofdstad Naypyidaw af met een ontmoeting met Aung San Suu Kyi, de Myanmarese oppositieleidster en winnares van de Nobelprijs voor de Vrede. Met haar besprak Máxima eveneens het belang van goede financiële diensten voor verdere ontwikkeling van het land.