Minimumloon kledingindustrie € 2,50 p.d.

Minimumloon kledingindustrie € 2,50 p.d.

Geplaatst op: zaterdag 29 augustus 2015

Na twee jaar discussiëren heeft Myanmar een minimumloon ingevoerd voor de kledingindustrie in het land. Werknemers krijgen voortaan 3600 kyat per werkdag van acht uur. Dat is circa € 2,50. Dat heeft de overheid in het land bekendgemaakt. De kledingindustrie in het land is hard geraakt door eerdere westerse sancties. De kledingindustrie moet na de verkiezingen in november een impuls krijgen. Het kan volgens de overheid de trekker voor de economie worden. De Wereldbank schat de economische groei voor het land dit jaar op 8%.

Door het instellen van een minimumloon moet het voor buitenlandse afnemers duidelijk zijn wat de kosten zijn van productie in Myanmar. Zij kunnen zo beter een afweging maken. Onder meer kledingproducenten H&M en Gap hadden aangedrongen op een minimumloon.

De discussies over wat het salaris dan zou moeten zijn, liepen echter behoorlijk hoog op. Eigenaren van fabrieken in Myanmar, onder meer Chinezen en Zuid-Koreanen, hadden gedreigd om de deuren te sluiten als het minimumloon te hoog kwam te liggen.

Met de nieuwe ondergrens steekt Myanmar behoorlijk goed af bij de concurrentie. Het minimumsalaris per maand komt op ongeveer $67 per maand. Grote textielproducenten als Vietnam en Cambodja op $90 tot $128 zitten, meldt Reuters op basis van de International Labour Organization.

Het land exporteerde vorig jaar voor $1,5 miljard aan kleding en textiel, tegen $1,2 miljard het jaar ervoor.