Punkers tegen anti-moslim geweld

Punkers tegen anti-moslim geweld

Geplaatst op: maandag 05 augustus 2013

In Myanmar vallen punkrockers niet alleen met hun uiterlijk, maar ook met hun boodschap op. Ze kaarten er het extremisme van een groep religieuze monniken en hun geweld tegen moslims aan. Weinigen durven het aan deze situatie aan de kaak te stellen, omdat monniken een hoog moreel gezag genieten in het land. Radicale boeddhistische monniken voeren een bloederige campagne tegen moslims. Myanmar telt zo'n 60 miljoen inwoners en 90% van hen is boeddhist. Amper 4% van hen is moslim.

Monniken staan erg hoog aangeschreven en velen durven niet in te gaan tegen het standpunt van de monniken. Anderen kunnen zich dan weer vinden in het argument dat moslims "een bedreiging vormen voor de cultuur en tradities".

Het geweld dat deze monniken gebruiken tegen moslims en het gebrek aan publieke veroordeling van dat geweld stoot punkers tegen de borst. "Als het hier om echte monniken ging, zou ik zwijgen", zegt Kyaw Kyaw, frontman van de muziekgroep Rebel Riot. "Maar ze zijn het niet, het zijn nationalisten en fascisten." Ook Michael Salberg, directeur van de Anti-Laster Vereniging is verontrust. "De stilte is al even gevaarlijk als de bendes die moskeeën vernietigen en die juichen wanneer moslims achtervolgd en vermoord worden met kettingen en metalen buizen."

Nochtans is er veel veranderd in positieve zin in het land dat een halve eeuw onder het gezag van een strenge militaire junta leefde. Een gedeeltelijke burgerregering is aan de macht en ingrijpende hervormingen vinden plaats, waaronder de verminderde beperkingen op vreedzame demonstraties.

Het zijn deze vrijheden die nu ook een stem geven aan een extremistische monnik zoals Wirathu, een aanhanger van de anti-moslim beweging "969". Hij roept op tot een boycot van winkels die uitgebaat worden door moslims en wil dat boeddhistische vrouwen niet langer kunnen trouwen met moslim-mannen.

Nochtans schieten weinig mensen in actie tegen deze extreme boodschappen. "Ik ben er zeker van dat velen dit complete waanzin vinden, maar ze durven het niet openlijk zeggen", verduidelijkt Bertil Lintner, een Zweedse journalist, die verschillende boeken over Myanmar schreef. "Ze zijn bang om aangevallen te worden door de nationalisten."

"Mensen zouden moeten terugdenken aan wat Boeddha ons geleerd heeft en zich afvragen of dit nu is wat hij bedoelde", zegt Ngwe Soe, frontman van No U Turn, de meest populaire punkrockband van het land.

De Myanmarese president Thein Sein, die veel respect in het buitenland geniet, bande een editie van Time Magazine waarin Wirathu "het gezicht van boeddhistisch terrorisme" werd genoemd. In een mededeling verklaarde hij de 969-beweging te steunen. Ook oppositieleidster Suu Kyi, nochtans een Nobelprijswinnaar voor de Vrede, zegt niets over de situatie. Zodoende blijft de punkbeweging een eenzame stem die het aandurft het geweld aan te kaarten.