Ruim 2000 gevangenen vrijgelaten

Ruim 2000 gevangenen vrijgelaten

Geplaatst op: zaterdag 04 januari 2014

Myanmar heeft op zaterdag 4 januari ruim 2.000 gedetineerden vrijgelaten ter gelegenheid van de Onafhankelijksdag. Onder hen zijn ook zeker drie politieke gevangenen. Dat zeggen functionarissen en activisten. Het gaat om 1.800 gedetineerden uit de gevangenis Insein in Yangon en 230 uit de gevangenis van Mandalay, aldus Hla Maung Shwe, een raadgever van president Thein Sein. De presidentiƫle amnestie was toegekend ter ere van de Onafhankelijksdag. Myanmar werd op 4 januari 1948 namelijk onafhankelijk van Groot-Brittanniƫ.

Minstens drie van de vrijgelatenen waren politieke gevangenen, aldus Bo Kyi, woordvoerder voor een NGO die steun verleent aan politieke gevangenen in Myanmar. Thein Sein had beloofd alle politieke gevangenen tegen het einde van vorig jaar vrij te laten, maar volgens Bo Kyi zitten er nog zeker veertig achter de tralies.

In ruil voor het opheffen van economische sancties jegens Myanmar, hadden Westerse landen de vrijlating van politieke gevangenen gevraagd. De hervormingsgezinde Thein Sein liet al zo'n 2.000 politieke gevangenen vrij sinds hij in maart 2011 aan de macht kwam. Myanmar lag onder militaire heerschappij van 1962 tot 2010.