Toerisme in Myanmar trekt weer aan

Toerisme in Myanmar trekt weer aan

Geplaatst op: zondag 28 april 2019

Er gaan steeds meer Nederlandse en Scandinavische reizigers naar Myanmar. Het afgelopen jaar was een jaar waarin het toerisme met 35 procent afnam, stelt Myat Mon Win van het Myanmar Toerisme Marketing (MTM). Volgens Win is Myanmar steeds aantrekkelijker voor Europese toeristen. De afgelopen jaren raakte het toerisme vanuit het westen steeds meer in een vrije val, maar dat is nu langzaam aan het herstellen.

Minder verliezen westerste toeristen Myanmar
In 2018 daalde het aantal westerse toeristen dat naar Myanmar reisde nog met 35 procent. In januari 2019 was de daling nog slechts vijf procent, stelt Win. Volgens haar duidt dat erop, dat het toerisme in het land weer aan het herstellen is. Volgens Edwin Briels van Khiri Travel Myanmar zijn er steeds meer Nederlandse en Scandinavische reizigers die weer naar Myanmar vertrekken.

Dat er meer toeristen naar Myanmar gaan, is een direct resultaat van het charmeoffensief dat het land op de ITB Berlin, de beurs voor internationaal reizen, inzette. Er werden negen redenen redenen gepresenteerd om Myanmar te bezoeken. Daarbij lag de focus vooral op de natuurlijke schoonheden van het land. Zo zijn er nog weinig reizigers die naar Kyaing Tong, Likaw of Mogok gaan, terwijl volgens de Myanmarese toerismesector deze plekken het bezoeken waard zijn.

Myanmar is meer dan een culturele bestemming
De minister van Hotels en Toerisme, Ohn Maung legde eerder uit dat het land niet alleen een culturele bestemming is en dat er meer te zien is dan de ‘klassieke vier’. Met ‘de klassieke vier’ worden vier regio’s bedoeld waar jaarlijks veel toeristen op afkomen. Dat zijn Yangon, Mandalay, Bagan en Inle Lake.

Gemakkelijker naar Myanmar reizen
Met de aankondiging van de cijfers heeft de minister van Hotels en Toerisme van Myanmar ook aangekondigd te kijken naar het gemakkelijker maken van de aanvraag van een visum Myanmar. Zo zou het kunnen zijn dat toeristen uit bepaalde West-Europese landen in de toekomst langer op een visum mogen blijven, of voor een korter verblijf helemaal geen visum Myanmar meer hoeven aan te vragen. Volgens de minister is dat ‘een investering voor het toerisme van het land’. Het is niet duidelijk of Nederlandse en Belgische toeristen onder de maatregelen zullen vallen. Dat betekent dat reizigers uit deze landen momenteel nog steeds moeten voldoen aan de visumplicht.