Update corona situatie Myanmar

Update corona situatie Myanmar

Geplaatst op: zaterdag 16 april 2022

De omicron-variant van het coronavirus heeft in de maand maart huisgehouden in Myanmar. Inmiddels is het aantal besmettingen op z'n retour. De maanden april en mei zijn de heetste maanden van het jaar en gedurende die periode is het zomervakantie in Myanmar. Op woensdag 25 mei gaan de scholen weer van start. Zoals het er nu uitziet kunnen de scholen na twee jaar lockdown weer volledig open. De schoolleiding van de PDO High School heeft daar nog geen besluit over genomen.

Myanmar werd in juli en augustus 2021 al zwaar getroffen tijdens de tweede coronagolf. De besmetting begon in de grote steden en breidde zich snel uit naar het platteland, waar in veel dorpen vrijwel iedereen besmet raakte. De gezondheidszorg in Myanmar was hier totaal niet op berekend en een landelijk vaccinatieprogramma was er niet. Het gevolg was dat de ziekenhuizen de toestroom van zieke patiënten niet aankonden. De publieke ziekenhuizen hadden niet voldoende materialen om hun medewerkers de juiste bescherming te bieden, waardoor ook nog eens het gros van het ziekenhuispersoneel besmet raakte.

Per 12 april 2022 was 52% van de bevolking volledig gevaccineerd en 41% van de bevolking gedeeltelijk gevaccineerd. Corona leidde in Myanmar tot 613.000 geregistreerde besmettingen en 20.000 doden, op een bevolking  van 57 miljoen. Maar in werkelijkheid ligt het aantal besmettingen en doden vele malen hoger. De schatting is dat ruim driekwart van de bevolking één of meerdere keren corona heeft gehad.