Yangon in strenge lockdown

Yangon in strenge lockdown

Geplaatst op: zondag 27 september 2020

In het westen van Myanmar stijgt het aantal corona-besmettingen snel. Het aantal besmettingen verdubbelt wekelijks. Ongeveer 6.000 mensen zijn in quarantaine geplaatst in de voormalige hoofdstad Yangon. Er zijn recent zeven nieuwe faciliteiten gebouwd om nog eens 1.000 mensen te isoleren. Er ligt zware druk op het medisch personeel. Op 11 oktober telde het land zo'n 10.000 besmettingen en zo'n 200 dodelijke slachtoffers die verband houden met de pandemie. Vorige maand waren er in totaal minder dan 400 bevestigde gevallen in het hele land en slechts zes doden als gevolg van de ziekte.

Yangon telt veruit de meeste besmettingen en is nu terug in strikte lockdown. Bewoners is gesommeerd om thuis te blijven. Dit heeft met name gevolgen voor de armste bewoners van de stad. De regering treft voorbereidingen om basisvoedsel te gaan uitdelen in de miljoenenstad. Tienduizenden mensen in Yangon verdienen dagelijks de kost als straatverkopers en sommigen negeren de lockdown om toch wat inkomen te genereren. “We hebben maar twee opties: thuis blijven en doodgaan of dingen op straat verkopen en doodgaan. Ik kies voor de tweede optie”, zei een 39-jarige straatverkoper.

Een huisarts vertelde dat - hoewel de infecties zich snel verspreidden - het sterftecijfer van de huidige uitbraak nog steeds laag is. "Het is nog geen kritieke situatie".

De regering heeft erop aangedrongen dat de nationale verkiezingen doorgaan, zoals gepland op 8 november.